Se upp för konsulter utklädda till affärsänglar

Det säger sig själv att om delägare har olika ägaragendor så ökar risken att man drar åt olika håll och skapar energiläckage i ett bolag. Det är kritiskt att alla delägare har som enda prioriterade mål att öka värdet på bolaget och därigenom sina aktier.

Ett problem för startups som försöker finansiera sig är att de kommer stöta på affärsänglar som egentligen är konsulter utklädda till investerare. Dessa har egentligen inte råd att vara investerare på heltid men har några hundra tusen över som de kan investera. Deras investering kommer alltid i ett paket att de vill (kräver) att få sälja sina konsulttjänster till bolaget. Problem uppstår eftersom olika delägare har olika affärsmodeller, en del är riktiga investerare (köpa och sälja aktier) medan några är konsultänglar (sälja timmar). Argumentet från konsultänglarna är så klart att de sitter på spetskompetens som bolaget behöver och att man kommer jobba mycket mer än alla andra i bolaget varför man också vill få betalt för den extra nedlagda tiden. Problemet är att detta skapar skevheter i intresset för bolaget. Konsultängeln kommer optimera för att få beläggning på sin konsultaffär och tjäna konsulttimmar och det skapas en värdeöverföring från bolaget (alla ägare) till konsultängeln.

Vad tror ni händer när det blir tuffare tider, exempelvis om bolaget har missat någon milstolpe och försöker få ihop en liten bryggfinansiering för att klara sig till nästa kundaffär kommer in? Konsultängeln kommer dra vidare till nästa konsultuppdrag och hoppas att övriga, professionella, ägare kliver fram och räddar bolaget.

Det är stor varningsflagg för investerare med detta modus operandi. Kan det undvikas att få med dem i bolaget så gör det. Det är inte värt pengarna med det energiläckage som det innebär att bråka om konsultupplägg med en delägare. Lägg tiden på att hitta en ny kund eller utveckla verksamheten på något mer värdefullt sätt istället.