Många goda nyheter när Cint säljs till Nordic Capital
Igår kom nyheten att Cint förvärvats för 1 mdkr av buyoutfonden Nordic Capital. Något som jag tycker är väldigt roligt och bra nyheter på många sett. Andra medier har plockat upp nyheten så klart men jag saknar några vinklar som jag får lyfta fram här istället.
För mig som gärna investerar inom B2B mjukvara och Software-as-a-service (Saas) var det mest anmärkningsvärda att en stor buyoutfond som Nordic Capital, en av Europas bästa och största buyout-fonder förvärvar ett B2B mjukvarubolag. Det är inte första gången det händer men är verkligen inte vanligt förekommande. Historiskt har buyoutfonder som Nordic, EQT, Segulah, IK mfl mest köpt traditionella bolag inom industri, handel och liknande.
Jag tycker det är goda nyheter för early stage investerare inom B2B mjukvara att dessa stora fonder finns som exit-kandidater. Tittar man på nordisk basis på de största buyout-fonderna så är andelen mjukvarubolag i dessa fonder väldigt liten.
Det är också noterbart, om uppgifterna stämmer, att bolaget har en intäktsnivå om ca 250 mkr och köps för 1 mdkr. Det är ingen stor transaktion för Nordic Capital vars senaste fond var på 3,5 miljarder EUR. Nordic ser alltså en god potential till fortsatt bra tillväxt framöver för Cint, annars hade man inte gjort affären och man har antagligen också satt undan mer kapital för Cint för att exempelvis göra tilläggsförvärv som kan öka tillväxttakten ytterligare.
Det är dessutom bra nyheter att bolaget blir köpt av en svensk ägare, att Cint inte blir utköpt av en amerikansk konkurrent som i värsta fall flyttar bolaget från Sverige helt och hållet. Nu får man möjlighet att vara kvar i Sverige och fortsätta expandera med en ny stark huvudägare i ryggen. Det är oerhört positivt på flera plan.
Jag hoppas framförallt att detta är en datapunkt som del av en trend att de traditionella buyout-fonderna kommer öka andelen B2B mjukvarubolag som de förvärvar framöver. Det borde bli så med tanke på att det är inom detta område som det fortsatt finns stor tillväxtpotential att realisera, särskilt i jämförelse med mer traditionell mogen industri. Förhoppningsvis får vi se fler B2B SaaS och mjukvarubolag förvärvas av nordiska buyoutfonder framöver. Det skulle göra mycket gott för ekosystemet och investerare i tidiga skeden om poolen av möjliga tagare av B2B-bolag ökar.