Anpassad lånefinansiering för växande SaaS-bolag
I våras bestämde jag mig för att sluta på Almi Invest och prova vingarna genom att starta en egen investeringsverksamhet. Som så många andra entreprenörer gör när de bestämmer sig att starta något är min start baserad på en marknadsmöjlighet i form av en vit fläck på kartan som jag ser och som behöver adresseras. Kartan det handlar om är finansieringslandskapet för snabbväxande mjukvarubolag. Genom att ha jobbat sex år på Almi Invest med bolag på deras resa från start, första kunder och snabb tillväxt har jag sett samma utmaningar återkomma för många av dessa bolag.
Det är ingen nyhet att det finns mer kapital än någonsin tidigare för teknikbaserade tillväxtbolag. Digitaliseringsvågen rullar vidare och skapar enorma möjligheter för nya företag att etableras och växa snabbt. Det mesta av kapitalet som fyllts på i marknaden har kommit in som ägarkapital från VC-fonder, investmentbolag, family office och privatpersoner. För investerare är ägarkapital väl etablerat och enkelt att relatera till, man investerar sina pengar i bolaget och får aktier i utbyte och någon gång i framtiden får man avkastning antingen som utdelning eller när man säljer sina aktier.
För entreprenörer finns det flera utmaningar med ägarkapital inte minst att man får in nya delägare som kommer, på bra och dåliga sätt, påverka ägarviljan i bolaget. Därutöver tar det mycket tid att hitta investerare och beslutsprocesserna är ofta långa. Det gör att fokus skiftar under långa perioder från att bygga bolaget till att skriva pitch deck, jaga investerare och förhandla om nästa investeringsrunda. Tid som hade varit bättre att lägga på att utveckla bolaget. Vidare är det svårt att optimera varje kapitalrunda till kommande värdehöjande milstolpar så ofta hamnar bolaget i ett läge där det tog in lite för lite kapital och inte riktig tar sig till nästa milstolpe vilket ofta gör nästa finansieringsrunda knepig att få till. Varje kapitalinjektion innebär också mer utspädning för entreprenören och därutöver finns ett aktieägaravtal som inskränker entreprenörens kontroll över sitt bolag.
Samtidigt har jag de senaste åren haft förmånen att få jobba på insidan med flera bolag som startat, lanserat en produkt, fått de första betalande kunderna och vill växa men gärna hade haft möjlighet att låna in expansionskapital istället för att hela tiden vara hänvisade till riskkapital. Någon tydlig aktör för större expansionslån har saknats, bankerna gör endast små lån (om något alls) och Almi kan ofta inte låna ut större belopp.
Bolag som jag tänker rikta mig till är, så klart, SaaS-bolag där man har en abonnemangsbaserad affär med långa kontrakt och med en kundbas som återkommer år efter år som ger förutsägbara och stabila kassaflöden. Dessutom har man en bevisad expansionsmodell som nästan alltid kräver kapital för att växa maximalt då återbetalningstiden fram till en ny kund är lönsam måste finansieras på något sätt. Tack vare att SaaS-bolag är datadrivna finns det bra underlag för att som långivare snabbt skapa sig en djup förståelse för hur väl bolaget presterar (givet att man vet vad man ska titta på).
För SaaS-entreprenörer kommer alltså mitt erbjudande vara att kunna låna kapital från en specialiserad långivare för att expandera verksamheten snabbare utan att bli utspädd. Jag känner mig säker på att efterfrågan på en sådan låneprodukt kommer finns. Och inom kort hoppas jag kunna berätta mer om hur det går med lanseringen av verksamheten. Stay tuned!