Nytt värderingsnyckeltal för SaaS-bolag

Bessemer Venture Partners presentation ”State of the cloud” är en av höjdpunkterna på SaaStr Annual och i år var inget undantag. Förutom sin vanliga översikt över cloud-landskapet introducerade man ett nytt nyckeltal ARRG (ARR-Growth-multipel) att använda vid värdering av SaaS-bolag. Det fina med ARRG är att man får ett värde som räknar in den tillväxttakt ett bolag har. Många gånger blir värderingsdiskussionen i SaaS-bolag förenklad genom att man utgår från recurring-bas (eller intäkter) och sedan lägger på en godtycklig multipel på denna siffra för att komma fram till en värdering. Många gånger saknas ett resonemang om hur man kommit fram till just den valda multipeln och det är här ARRG kommer in som ett bra komplement till diskussionen.
 
Bakgrunden till Bessemers nya nyckeltal var att man sett stora skillnader mellan noterade och onoterade SaaS-bolag om man enbart räknar fram värdering som en funktion av omsättning. Från 2011 till 2017 ökade värderingsmultipeln för noterade bolag från 4,4 till 6,0 x omsättning och samtidigt ökade den för onoterade bolag från 6,9 till 15,9 (alla bolag i urvalet var i storlek $1-$20M ARR). Hur kommer det sig att skillnaden är så stor, jo de onoterade bolagen växte snabbare och tillväxttakten har ökat för dem under perioden. Eftersom bolagen i de två grupperna växer så olika fort är blir det ofullständigt att jämföra dem genom att bara titta på en multipel på omsättning och det är detta Bessemer löser med ARRG.
 
Nyckeltalet ARRG tar in tillväxttakt i ekvationen genom att man tar [ARR-multipel] och dividerar med [Y-o-Y Growth]. Exempelvis för ett bolag som värderas till 5x ARR och växer med 70% i årstakt blir ARRG = 7,1. För ett bolag som värderas till 10x ARR och växer med 200% blir ARRG = 5. Bessemer visade att de onoterade bolagens ARRG-värde har legat nästan helt platt vid nivån 7 under perioden med några små rörelser upp och ner kring denna nivå.
 
Ett annat sätt att säga samma sak är alltså att värderingarna påverkas i stor utsträckning av bolagens tillväxttakt. De onoterade bolagen har lyckats växa snabbare och snabbare och har belönats med högre och högre värderingar. Det är när man tänker på det helt naturligt eftersom det är en värderingsprincip som gäller vid all värdering, inklusive SaaS. Givet att du växer med 200% så är 10x ARR inte så högt då det innebär 5x ARR om ett år och 2,5 ARR om två år.
 
Jag gillade ARRG då det kommer vara ett bra stöd vid diskussioner om värderingar av SaaS-bolag.
 
Hela filmen med Bessemers presentation kan man se här och vid 10:50 börjar presentationen av värderingsprinciperna för SaaS-bolag: